Jokavuotinen perinne valmistaa joulupiirakat yhdessä äidin kanssa sotkeutui yhteisen ajan puutteen vuoksi. Siksi päätimme hyödyntää miehen vapaan ja tarttua tuumasta toimeen ihan kaksistaan ilman piirakkamestaria!

Piirakat eivät ulkonäöllään hurmaa, mm. siksi, etten rypytyspuuhiin ole aiemmin itse ryhtynyt. Kyllä nämä meidän joulupöytään kuitenkin huolitaan, makuhan se pääasia onNauru

Nyt siis kaikki vähänkin kynnelle kykenevät paistamaan joulupiirakat itse. Jos minä osasin, pystytte tekin siihen aivan varmasti!

Vinkkinä: Itse pakastan piirakat ilman voitelemista. Säilyvät jotenkin kauniimpina ja ovat helpommin käsiteltäviä tarjollelaittovaiheessa. Käytän sulatuksen jälkeen piirakat vielä uunissa ja voitelen vasta sitten. Kuvassa vain keskimmäinen piirakka on voideltu.

1260359924_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Karjalanpiirakat 60-75 kpl (koosta riippuen)

Sydän (täyte):

1l vettä

6dl puuroriisiä

2l laktoositonta maitojuomaa

3tl suolaa

Valmista puuro pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä.

 

Kuoritaikina:

4dl vettä

2tl suolaa

3dl vehnäjauhoja

8dl ruisjauhoja

3rkl öljyä

Sekoita ainekset keskenään ja muotoile kiinteäksi palloksi.

1260360385_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Yllä vähän vaihekuvia piirakoiden valmistamisesta.

Itse ajelen kuoret pastakoneella. Ensin muotoilen taikinasta pitkän pötkyn jonka jaan sitten osiin, taputtelen jauhon kanssa kakkaroiksi, pinoan ja laitan osan kelmun alle.

Ensin ajan kakkarat koneen läpi telat asennossa 3. Sitten muutaman kerran telat asennossa 5. Näin saan sopivan paksuisia kuoria. Mikäli käytössä ei ole pastakonetta, puinen pulikka ajaa saman asianNauru

Rypyttämisessä on monta koulukuntaa. Itsestäni on helpoin taittaa kuoren reunat keskelle ja ensin rypyttää yläosa. Sitten käännän piirakan toisin päin ja rypytän toisen puolen.