Meille ei teollisesti valmistettuja kaupan lihiksiä osteta juuri koskaan. Jonkun aikaa sitten jossakin blogissa törmäsin kotitekoisiin lihapiirakoihin ja siitä asti ne ovat kummitelleet mielessä. Eilen sitten selailin ohjeita ja päädyin maku-lehden versioon pienin muutoksin. Ja kylläpä kannatti kokeilla! Todella herkullisia olivat Annoksesta tulee 12 isoa lihapiirakkaa.
Taikina:
6 dl nestettä (itse laiton vettä ja täysmaitoa)
1pss kuivahiivaa
2rkl öljyä
2rkl sokeria
2tl suolaa
13dl hiivaleipäjauhoja
Alusta ja kohota taikina.
Täyte:
1½dl puuroriisiä
1 sipuli
400g paistijauhelihaa
1rkl viinietikkaa (antaa tosi hyvän ja lihikselle ominaisen maun!)
1½tl suolaa
1½tl sokeria
1tl maustepippuria
½tlvalkopippuria
Keitä riisi. Paista jauheliha ja sipuli. Sekoita keskenään ja mausta. Täytettä riittää 12 isoon lihapiirakkaan n. 3rkl/piirakka.
Valmista piirakoiksi ja uppopaista kauniin ruskeiksi.
Laitan vähän kuvakollaasia valmistuksesta, joka on muuten tapana tosi kätevä, sillä taikinasta ei jää mitään hukkapaloja ja lihiksen reunasta tulee tosi siisti ja tiivis!
- Taikinaa ei paloitella vaan siitä valmistetaan yksi lihapiirakka kerrallaan. Eli kaulitset taikinaa ohueksi levyksi itsestä POISPÄIN.
- Laita täytettä kaulitun alueen KESKELLE.
- Käännä ylin reuna täytteen päälle (ITSEESI PÄIN).
- Painele reuna sormen päillä kiinni.
- "Aja" piirakka lautasella (halkaisija n. 15 cm) irti taikinasta.
- Nosta piirakka esim. leivinpaperin päälle kohoamaan, käytä leivinliinaa. Myös paistettujen lihisten kannattaa antaa pehmetä jonkin aikaa liinan alla.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.