Pari kertaa vuodessa meillä on tehty kukkoa, yleensä lihasta ja lantusta. Mies on toivonut lihakukkoa jo ihan liian kauan ja nyt se toive sitten kävi toteen

Tässä vähän ohjetta tämän karjalaisen leipomuksen ystäville. Tämä kukon kuoritaikina on moderni versio alkuperäisestä ja koska itseltä puuttui piimä, korvasin sen happamuuden rahkalla ja jogurtilla. Hiivaleipäjauholla saa oikein pehmoisen ja hyvin kohonneen kuoren.

 

Kuoritaikina:

3dl vettä

1dl rahkaa

1dl ruokajogurttia

1pss kuivahiivaa

1tl suolaa

½dl öljyä

11dl hiivaleipäjauhoja

Täyte:

800g karjalanpaistilihoja+2tl suolaa

50g voita voiteluun

 

Valmista taikinan juuri-  Sekoita vesi, jogurtti ja rahka. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Lisää suola. Sekoita kuivahiiva +2dl jauhoja. Sekoita jauhot nesteeseen ja anna taikinajuuren seistä esim. mikroaaltouunissa (lämmin ja vedoton paikka) ainakin 1½ tuntia. Lisää öljy ja loput jauhot ja alusta taikina.

 

Kauli taikina hyvin jauhotetulla pöydällä noin 1cm paksuiseksi soikeaksi levyksi (jätä paikkausta varten noin ½dl taikinaa). Lado lihat keskelle keoksi. Laita lihakerrosten väliin suolaa.

 

Käännä taikinat lihojen päälle, taittele päädyt, ja sulje veteen kostutetuilla käsillä sivellen.

 

Nosta leivinpaperilla vuoratun pellin päälle ja paista kukkoa 250 asteessa n. ½ h, jotta pinta kovettuu ja saa syvän ruskean värin. Nosta kukko uunista ja paikkaa tarvittaessa. Voitele voilla.

Asettele pöydälle pitkät folio- ja leivinpaperit ristikkäin ja kääri kukko tiiviseen pakettiin. Alenna uunin lämpötila n. 200 asteeseen ja jatka kypsennystä ainakin 2½h. Kääri kukko uunista otettuasi esim. isoon pyyhkeeseen ja anna hautua vielä 1h. Nauti voin kera.